Ügyfélszolgálat: (88) 411-141
Hibabejelentés (24 órás ügyelet): (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

Sajtóközlemény - AJKA VÁROS VÍZIKÖZMŰ HÁLÓZATÁNAK HATÉKONYSÁGNÖVELÉSE KÉK-ZÖLD INFRASTRUKTÚRA ELEMEKKEL-ELŐKÉSZÍTÉS 2023/12/30

Sajtóközlemény

2023/12/30

Ajka Város Önkormányzata és a BAKONYKARSZT Zrt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül meghirdetett  KEHOP-2.1.3 „a derogációval érintett, valamint ammónium-ionra vonatkozó ivóvízminőség-javító projektek megvalósítására tárgyú felhívásra, KEHOP-2.1.3-15-2023-00108 azonosítószámmal benyújtott Ajka város víziközmű hálózatának hatékonyságnövelése kék-zöld infrastruktúra elemekkel-előkészítés” elnevezésű pályázata 309,94 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Ajka Város Önkormányzata és a BAKONYKARSZT Zrt. a projekt keretében a KEHOP Plusz 2. prioritási tengely „körforgásos gazdasági rendszerek és fenntarthatóság” fejlesztéseinek előkészítéséhez kapcsolódóan nyert el támogatást annak érdekében, hogy a Torna-patak ökológiai revitalizációja, természetalapú megoldásokon nyugvó (NbS), kék és zöld infrastruktúra-fejlesztés tervezési feladatai elindulhassanak.
A tervezéssel a Torna-patak közel 3,1 km hosszban érintett. Az elkészült engedélyezési és kiviteli tervek figyelmet fordítanak az árvízcsúcsok csökkentésére a település feletti külterületi szakaszon ill. a belterületi szakaszon is. Így ideiglenesen elönthető területek kerültek megtervezésre, melyek esőkertként is funkcionálnak, illetve természetes szűrőként a környező területek csapadékvízbevezetéseinél. Ezek a megoldások egyrészt a város klímaadaptációját jelentősen segíti, másrészt a városi szennyvízelvezető víziközmű rendszer és a csapadékcsatorna rendszer túlterhelését eredményesen csökkenti.

A térség ivóvíz elosztó hálózatának, szennyvíz- és csapadékvíz elvezető rendszereinek fejlesztése tovább segíti a térségben a korszerű vízgazdálkodási elvek megvalósítását. Ennek szellemében, a BAKONYKARSZT Zrt., mint víziközmű szolgáltató szakmai iránymutatása mellett megtervezésre kerültek a Torna-patak közvetlen vízgyűjtőjén a kapcsolódó vízgazdálkodási részfeladatok.

A tervezés során kiemelten figyeltünk, hogy a közvélemény és a célközönség felismerje a víz értékét.

A tervezési projekt támogatás forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította.

A projekt megvalósításának kezdete: 2023.03.22.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.12.30

A projektről bővebb információt a www.ajka.hu és a www.bakonykarszt.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Tóth Gergely
stratégiai és fejlesztési referens
Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal
8400 Ajka, Szabadság tér 12.
tel: +36-88-521-145
mobil: +36-30-620-4103