Ügyfélszolgálat: (88) 411-141
Hibabejelentés (24 órás ügyelet): (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

KÖZLEMÉNY – csatornahasználati illemtan

A BAKONYKARSZT Zrt. ezúton kéri tisztelt felhasználói közreműködését abban, hogy a jelenlegi helyzetben is viselkedjenek környezettudatosan, figyeljenek arra, hogy az otthoni csatornahasználat során is tanúsítsanak fegyelmet és tudatosságot.
 
Ma Magyarországon – nagyon felelős viselkedést tanúsítva – napról napra több honfitársunk marad otthon - dolgozik, vagy éppen tanul gyermekével. Ez a megváltozott élethelyzet azonban több odafigyelést igényel minden szintéren, így a WC-, valamint a szennyvízrendszer használatánál is.
 
Ahogyan arról sokat lehet hallani a médiában, a víziközmű-szolgáltatók – mivel az ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrastruktúrának minősül – a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben. Társaságunk is meghozta és bevezette a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedési terveit, amelyet folyamatosan felülvizsgálunk, a szükséges és arányos korlátozó döntéseket meghozzuk, azokat kommunikáljuk.
 
Tisztelettel kérjük a felhasználóinkat, hogy szíveskedjenek betartani az alábbi fontos lépéseket a mosdó-, illetve csatornahasználat során:
 
Tilos a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot, valamint építési törmeléket, juttatni!
 
Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban és ezért ott – bármennyire is hihetetlen - a dugulások kb. 75 %-ért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2,85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.
 

Fontos megjegyezni, hogy egy nagyobb dugulás nem „csak” plusz munkát jelent a szennyvíztisztító telepen dolgozó munkatársaknak, de rosszabb esetben fizikai valójában a háztartásokban is megjelenhet a probléma: először csak a WC-t nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is. Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat!
A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! És erre a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!
Szeretnénk felhívni újra mindenki figyelmét arra, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.
 
Kérjük segítsék tudatos viselkedésükkel a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.
 
A kialakult helyzetre tekintettel legyenek körültekintőek Önök is, figyeljenek a környezetükre és egymásra!
 
Bővebb információ:
Horváth András
technológiai csoportvezető
E-mail: horvath.andras@bakonykarszt.hu
Tel.: +36 20 932 9688
 
Csatorna-használati illemtan
 
Pályázat