Ügyfélszolgálat: (88) 411-141
Hibabejelentés (24 órás ügyelet): (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

Ajka város víziközmű hálózatának hatékonyságnövelése kék-zöld infrastruktúra elemekkel - előkészítés

Kedvezményezett: Ajka város Önkormányzata

Konzorciumi partner: BAKONYKARSZT Zrt.

Pályázat azonosító száma KEHOP-2.1.3-15-2023-00108

Támogatás összege: 309 939 479 Ft

A támogatás mértéke: 100%
 
A projekt megvalósításának kezdete: 2023.03.22.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.03.29.
 
 
Sajtóközlemény
 
AJKA VÁROS VÍZIKÖZMŰ HÁLÓZATÁNAK HATÉKONYSÁGNÖVELÉSE KÉK-ZÖLD INFRASTRUKTÚRA ELEMEKKEL-ELŐKÉSZÍTÉS
2023/03/20

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) keretén belül a KEHOP-2.1.3 „a derogációval érintett, valamint ammónium-ionra vonatkozó ivóvízminőség-javító projektek megvalósítására tárgyú felhívás keretében Ajka Város Önkormányzata és a BAKONYKARSZT Zrt. „Ajka város víziközmű hálózatának hatékonyságnövelése kék-zöld infrastruktúra elemekkel-előkészítés” című projektje 310 millió Ft támogatásban részesült.

Ajka Város Önkormányzata és a BAKONYKARSZT Zrt. a projekt keretében a KEHOP Plusz 2. prioritási tengely „körforgásos gazdasági rendszerek és fenntarthatóság” fejlesztéseinek előkészítéséhez kapcsolódóan nyert el támogatást annak érdekében, hogy a Torna-patak ökológiai revitalizációja, természetalapú megoldásokon nyugvó (NbS), kék és zöld infrastruktúra-fejlesztés tervezési feladatai elindulhassanak.
 
A város a Torna-patak mederrendezését tervezi, mivel az elmúlt években a klímaváltozás hatására jelentős villámárvizek alakultak ki a patakon, melynek medre már nem képes azt biztonsággal levezetni. 2014-ben és 2018-ban a Torna-patak a belterületi szakaszon több ízben kilépett medréből elöntve a belvárost, és jelentősen túlterhelte a csapadékcsatorna rendszert, valamint az elválasztott rendszerű szennyvízcsatorna rendszert is. Ez utóbbi jelenség nem csak elöntéseket okozott de időszakosan jelentős károk keletkeztek a szennyvíztisztító telep működésében, azaz a szennyvíztisztítási folyamatokat akadályozta.
A patakmeder az utóbbi években kialakult gyors lefolyású árvizek, villámárvizek kártétel nélküli levezetését már nem tudja biztosítani. Ezért szükséges klímakompatibilis, ökologikus elvek mentén annak átalakítása, ugyanakkor fontos szempont a patak rekreációs lehetőségeinek minél szélesebb körű kiaknázása is.
A tervezéssel a Torna-patak közel 3,1 km hosszban érintett.  Az árvízcsúcsok csökkentésére a település feletti külterületi szakaszon ill. a belterületi szakaszon is ideiglenesen elönthető területeket tervezünk kialakítani, melyek esőkertként is funkcionálnak, illetve természetes szűrőként a környező területek csapadékvízbevezetéseinél. Ez a megoldás egyrészt a város klímaadaptációját jelentősen segíti, másrészt a városi szennyvízelvezető víziközmű rendszer és a csapadékcsatorna rendszer túlterhelését eredményesen csökkenti.
 
A térség ivóvíz elosztó hálózatának, szennyvíz- és csapadékvíz elvezető rendszereinek fejlesztése tovább segíti a térségben a korszerű vízgazdálkodási elvek megvalósítását. Ennek szellemében, a BAKONYKARSZT Zrt., mint víziközmű szolgáltató szakmai iránymutatása mellett megtervezésre kerülnek a Torna-patak közvetlen vízgyűjtőjén az alábbi vízgazdálkodási részfeladatok:
 
  1. Szőc település szennyvízcsatornázása és csatlakoztatása az Ajkai szennyvízelvezető és tisztító víziközmű rendszerhez;
  2. Ajka város szennyvízcsatorna főgyűjtőinek rekonstrukciója;
  3. Ajka város és a térség vízbázisainak átfogó fejlesztése, az egészséges ivóvíz hosszú távú biztosítása érdekében (Ajka új vízbázis, Kislőd-Bányatelepi településrész ivóvízellátása, Devecser város víztisztító fejlesztése) a fejlesztéssel közvetlenül érintett Torna patak menti települések: Ajka, Kislőd, Városlőd, Devecser);
  4. A térség településeinek ivóvíz elosztó hálózat hatékonyság növelő fejlesztése;
  5. Az ajkai zárt csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítése;
Cél a fenti projektelemekre részletes projektkoncepció kidolgozása, a megvalósításhoz szükséges projektdokumentáció elkészítése (Engedélyezési tervek, Megvalósíthatósági Tanulmány és költség-haszon elemzés), projektdokumentáció alapján vízjogi létesítési engedély megszerzése, kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési dokumentáció elkészítése, továbbá minden egyéb szükséges hatósági engedélyek megszerzése.
 
A tervezés elősegíti, hogy a közvélemény és a célközönség felismerje a víz értékét.
A víz/csapadékvíz-elvezetés helyett víz/csapadékvíz-gazdálkodás szemléletét szükséges elterjeszteni és használni alapelvként.
Mára a tervezések során a természetes folyamatokat imitálva a lefolyás, beszivárgás és párolgás eredeti egyensúlyának helyreállítására kell törekedni a csapadékvíz leérkezési helyéhez lehető legközelebb. Ezen kívül a természetes vízfolyások minél természetközelibb kialakításának megvalósítása városi környezetben is kívánatos és lehetséges.
A tervezés hozzájárul az élővizek (a Torna-patak és közvetve más kisebb vízfolyások a vízgyűjtő területén, pl.  Széles-víz) vízminőségének javításához, a szennyezések csökkentéséhez.
A tervezés hozzájárul, hogy a multifunkcionális, esztétikus és ökologikus felületek, - melyek egyszerre csökkentik a lefolyást, hűtik a környezetüket - szolgálják a lakók kikapcsolódását, az egészség megőrzését, valamint élőhelyet nyújtsanak a honos állat- és növényfajok számára.
 
Az ivóvízbázisaink átfogó védelme, valamint a vízhatékonyság növelése kiemelten fontos.
A víziközmű szolgáltatás fenntarthatóvá tétele a vízveszteségek csökkentése által, hatékonyan működtethető víziközmű rendszereket hoz létre, mely a jelenlegi energia válságos helyzetben kulcsfontosságú. Ezt erősíti az integrált vízgazdálkodás szemlélet meghonosítása, mely révén a vízhasználat optimális és fenntartható les és emellett a vízi ökoszisztéma védelme is erősödik.
 
A tervezési projekt támogatás forrását az Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
A projektről bővebb információt a www.ajka.hu és a www.bakonykarszt.hu oldalon olvashatnak.
 
További információ kérhető:
 
Tóth Gergely
stratégiai és fejlesztési referens
 
Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal
8400 Ajka, Szabadság tér 12.
tel: +36-88-521-145
fax:+36-88-212-794
mobil: +36-30-620-4103
fejlesztes@hivatal.ajka.hu
 
Pályázat