Contact on phone (88) 411-141
24 Hour Helpdesk (88) 425-498
Akadálymentesített változatVáltás magyar nyelvreSwitch to englishAuf deutsch

Sajtóközlemény EN

Sajtóközlemény
 
Budapest, 2020. 04. 02. - A Magyar Víziközmű Szövetség – mint a magyarországi víziközmű- szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete – ezúton kéri a lakosság közreműködését abban, hogy a kialakult helyzetben is viselkedjenek tudatosan és segítsék közreműködésükkel embertársaikat, valamint a víziközmű szolgáltatás biztonságos fenntartását.
 
A MaVíz a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató vállalatok, valamint a kapcsolódó vízipari beszállítók, kereskedelmi és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy tagszervezeteit – a felelős víziközmű-szolgáltatókat – méltó módon képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap.
Ahogyan arról már korábban a médiában Önök is hallhattak, a víziközmű-hálózat kiemelt jelentőségű infrastruktúrának minősül, a közegészségügyben kulcsszerepet tölt be, folyamatos rendelkezésre állása a személyi higiénia fenntartásának alapvető feltétele. Gondoljanak csak arra, hogy a sokszor hangsúlyozott szappannal történő alapos kézmosást milyen nehéz lenne kivitelezni csapvíz nélkül!
Szeretnénk felhívni a Tisztelt Fogyasztók figyelmét felelősségükre, kötelességükre, különösen a víz- és csatornadíjszámlák határidőre történő pontos befizetésére! Fontos, hogy mindenki – aki megteheti – maradjon most otthon, azonban a közüzemi számlák díjának megfizetése minden felhasználónak kötelessége, hiszen ezzel a szolgáltatás biztonságának folyamatos fenntartásához járulnak hozzá, tulajdonképpen fékezve a járvány terjedését is, ezáltal megvédve saját maguk és embertársaik egészségét!
Fontos kiemelni - különösen ebben a mindenki számára nehéz időszakban - , hogy postán való sorbanállás könnyen kiváltható , hiszen ma már minden szolgáltató rendelkezik on-line, vagy telefonos ügyfélszolgálattal, valamint a legtöbb helyen a számla befizethető elektronikus úton is. A hagyományos banki átultaláson és a csoportos beszedési megbízáson kívül igénybe lehet venni a Magyar Posta iCsekk szolgáltatását, vagy a szolgáltatók saját mobiltelefonos applikációját. Javasoljuk ugyanakkor a szolgáltató honlapján történő regisztrációt, amelyet követően további szolgáltatások is - mint mérőállás bejelentés, számlakezelés stb. - könnyebben igénybevehetők. Hangsúlyoznánk, hogy az ország különböző területein más-más szolgáltatók működnek, amelyek ügyintézési módjai, elérhetőségei eltérőek, ezért javasoljuk, hogy ügyintézés előtt minden esetben tájékozódjanak a helyi vízmű honlapján, telefonos ügyfélszolgálatán! (Az elérhetőségek a vízdíjszámlákon találhatóak).
 
Amire azonban mindenképp szeretnénk megkérni Önöket, az, hogy idős honfitársaiknak a bevásárlás mellett a víz és csatornadíj számlák befizetésében is segítsenek. Működjenek közre – akár az átutalás, beszedési megbízás, akár az applikáción (például iCsekken) keresztül történő számlafizetés elindításával. Az elküldött összeget a bevásárlólista elszámolásának végén is fel tudják tüntetni és el tudják kérni Tőlük. Ezzel kivédhető a postán történő sorbanállás, valamint a szolgáltatás is folyamatos és fenntartható marad.
Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a járvány idején különösen fontos, hogy határidőben térítsék meg a víz- és csatornadíjakat, hiszen ennek hiányában a szolgáltatók nem tudják megfizetni a közmű-dolgozók bérét, azoknak a névtelen hősöknek a munkáját, akik többek között az egészségügyi alkalmazottak, takarítók, a bolti dolgozók, a szemétszállítással foglalkozó munkavállalók mellett, 0-24 órában Önökért is dolgoznak. Teszik ezt azért, hogy minden otthonban elérhető legyen az egészséges csapvíz és megoldott legyen a szennyvíz szakszerű elvezetése és tisztítása.
 
Szeretnénk ismételten felhívni az Önök figyelmét arra, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből a járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű, egészséges ivóvízet.
A kialakult helyzetre tekintettel legyenek körültekintőek Önök is, figyeljenek a környezetükre és egymásra!
 
#maradjotthon
#éljenekanévtelenhősök
 
 
Bővebb információ:
Kreitner Krisztina kreitner.krisztina@maviz.org +36 30 277 48 86
 
 
 
 
 
 
Pályázat